Биография

              

Баща ми е роден в гр. Варна на 7 октомври 1969 година,но израства в гр.Шумен.

През 1994 година завършва специалност „Хореографска режисура” в „Академия за музикално и танцово изкуство” – Пловдив. До 2000 г. татко  живее в гр. Пловдив, където реализира много проекти в сферата на изкуството и рекламната дейност. Мести се в гр. София и 2 години по-късно, създава най-големия частен, професионален фолклорен ансамбъл в Европа – „Българе”.

Създател на седем музикално – танцови спектакъла: сценарий, хореография, режисура, осветление и специални ефекти, изиграни в над 23 страни в света.

През последните 12 години, той твори активно, дори и извън концертната дейност на ансамбъл „Българе”, която се разпростира на териториите на Япония, Израел, Люксембург, Австрия, Унгария, Белгия, Румъния, Гърция, Македония, Франция, Холандия – дори е гостувал два пъти на Бродуей в САЩ. В този период се създават „Международен фестивал на фолклорната носия” – Жеравна, „Международен фестивал на необвързаните” – Велинград, както и Движение „Второ Българско Възраждане”, Кампания „Да развеем българското знаме”, Списание „Българе”, Фондация „Българе” и Фондация „Вяра без граници”
Татко разширява дейността си и с продуцирането на трио „Уникалните гласове” – българските трима тенори и трио „Сопрано”, в последствие се създава и Национална Импресарска Мрежа, която представлява над 400 български артисти.Баща ми организира и режисира празничните програми на над 60 български общини и над 200 български и международни фирми.

Основно образование: – завършил Трето основно училище – гр. Шумен

Средно образование: – Втора езикова гимназия и Строителен техникум „Милан Борисов“ – специалност „Отоплителни и климатични инсталации”

1986г. – завършва курс за помощник ръководители на танцови състави.

Танцува от 10 годишен в Окръжен пионерски дом, като негов хореограф и откривател е Иван Иванов. След завършването на школата и получаване на диплома, започва да работи като помощник хореограф на Иван Иванов – на 17 г.

По това време започва да работи и като артист-балетист в Музикален театър – Шумен. Съставът, който води като помощник хореограф се казва „Детелина“.

1987г. – завършва шестмесечна школа за военни професионални шофьори към ОСО.

1988- 1990 – служил в ракетни войски в Черноморския флот, като е стигнал до звание „старши матрос“.

1989г. – създава танцова трупа в поделение „Родни Балкани“ и създава първите си танци – „Моряци“ и „Предизборна кампания“ , тъй като по това време са първите демократични избори. Танцът започва със стихотворение „Предизборна кампания“, което е написано от него и е част от неиздадената му стихосбирка – „С молив и автомат“

Танцът „Моряци“ в последствие служи за основа на курсовата му работа „Войници“, която е основа на войнишката картина на спектакъла „България през вековете“.

1990г. – приет в „Академия за музикално и танцово изкуство“ – Пловдив – профил „Хореографска режисура“

По време на обучението си създава следните произведения: I курс – „Войници“, II курс – мюзикъл „Шуменската гара“, III курс – камерна постановка „Жажда“, послужила като основа на родопската картина „Краят на песента“ от спектакъл „Това е България“ , IV курс – дипломна работа – „Сватба“ /драматична картина/

1990г. – приет в ансамбъл „Тракия“, където танцува малко, напуска ансамбъла и продължава да участва в него само като гост-солист в спектакъла „Картини от стария Пловдив“ .

1991г. – създава фирмата „Дзън – дзън“ , която се занимава с детски танцови школи. В тези школи танцуват 1 400 деца от всички възрасти.

Освен това, създава школи по аеробика, таекуондо и тае бокс. 1991 г. – създава първата частна трудова борса в Пловдив, в последствие борсата става и информационна, в сътрудничество с в. Марица

1992г. – организира първите носачи пиколо на Централна гара – Пловдив. С тази идея за първи път влиза във вечерната емисия на новините на БНТ.

1 юни 1992 г. – въвежда в Пловдив кондукторното обслужване в градския транспорт. По това време е студент втори и трети курс, едновременно в АМТИИ. Във фирмата му работят 140 души персонал.

1992 г. – заедно със свои състуденти създава Фондация „Щастие за децата“, която подпомага деца в неравностойно социално положение. Дейността на фондацията е изключително мащабна и надхвърля пределите на град Пловдив .

1994 г. – жени се за майка ми,пианистката Илияна Николова

30.05.1996 г. – Аз се появявам на бял свят

1996г.- създава издателска компания „Елисей“ и издава първия вестник в Пловдив за безплатни граждански обяви – вестник „Пловдивски обяви“

1997г. – започва издаването на вестник за търговци на едро и дребно – „От къде да зареждаме“

1997г. – започва издаването на безплатен вестник, раздаван по пощенските кутии – „Домашен вестник“

1998г. – създава креативна агенция „Калмаро“, която се занимава с идейно и рекламно обслужване.

Първата идея, която продава на стойност 3 000 долара е концепция за „Вестник за селото“. Един от уникалните продукти на агенцията е „Бележник на деловия пловдивчанин“

2000 г. – мести се в София, където създава строителен център „Калмаро“, който е представител на 15 фирми в областта на строителството и довършителните работи.

1 Октомври 2002 г. – заедно със сестра си Елена Андерсон създават Национален фолклорен ансамбъл „Българе“

2003г. – Създава Музикално – танцов спектакъл „Това е България“

2004г. – Създател на Движение „Второ Българско Възраждане“ 2004 г. – Създател и председател на Фондация „Българе“

21 август 2005 г. – жени се за Албена Вескова, по традиционен български начин, от където възниква и „Фестивал на фолклорната носия – Жеравна“

Септември 2005 г. – създава Списание „Българе“

2006г. – Създава Исторически танцов спектакъл „България през вековете“

2007г. – Създава Спектакъл „Албена“

2007 г. – Създава спектакъл „България в Европа“ и Спектакъл „Морски истории“ , както и ново произведение в Пазарджишкия ансамбъл – „Вълшебната вода“

2007 г. – Създател на Кампания „Да развеем българското знаме“ 2007 г. – Режисира коледния концерт на „Кремиковци“

2007г. – Създава и продуцира вокално трио „Уникалните гласове“

2008г. – Режисьор на годишнината – „ 60 години ЦСКА“

2008 г. – Създава Музикално – танцов шоу спектакъл „Уникалните гласове”

                   2008г.-създава “Международен фестивал на фолклорната носия” в Жеравна.Тази година ще се проведе десетият подред фестивал на 18.08.2017г.

 2009г.-Продуцира вокално трио “Сопрано”

               2010г. – избран е за член на Управителния съвет на Сдружение „Майка България”

          2011г. -създава Национална импресарска мрежа “Българе”

    2012г. – в навечерието на Трети март 2012 г. се състоя премиерата на екранизираната версия на спектакъла на НФА„Бълrape” „Това е България!” . Реално това е първият музикално-танцов фолклорен филм у нас, по сценарий и режисура на Христо Димитров.

2013г. – създава „Международен фестивал на необвързаните”

2014.г. – учредява Фондация „Вяра без граници”

2014г. – с активното му участие се учредява Сдружение “Пазители на българщината”,като е избран за председател на Управителният съвет.

2014г. – отличен е с Почетен знак ” Златен век “-печат на Симеон Велики и грамота от Министерството на културата за големия му принос за развитието на българската култура,по повод 24 май.

    2016г. – Създава Музикално-танцово-филмово шоу спектакъл „ Осмото чудо “

2016г. – Удостоен е със званието ” Почетен гражданин ” на община Котел.

05.04.2017г. – Награден е с плакет на Св. св. Кирил и Методий от президента на България – Румен Радев.

2017г. –  Христо Димитров бе награден със златна значка „Русе“ от зам.-кмета по комунални дейности Наталия Кръстева.

29 април 2017г. – организира Годишните награди “Златна Муза”

     02 – 07. 06. 2017г. –  създава първият по рода си “Международен фестивал за танцово изкуство” с.Кранево

        01.11.2017 г. – Удостоен с наградата “Почетен гражданин на град Шумен”

      10.12. 2017г. –  става официално лице на кампанията ” Заклех се ” 2018 г.